Mijn naam is Hellen van Koot ik ben 52 jaar en woon in Deventer.
In 2004 ben ik gestart met de opleiding genezend tekenen bij de kolam in Zutphen.In 2008 heb ik mijn diploma holistisch tekentherapeut behaald. Door toeval kwam ik in 2009 in aanraking met mensen die beschermd wonen, ik ben gevraagd met 3 mensen met een beperking individueel te tekenen. Hoofdcultuur van de antroposofische zorg instelling Overkempe (De Seizoenen)vroeg mij ook de workshops te verzorgen tijdens de teken en schilder activiteit. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat ik deze mensen goed aanvoel en ik het tekenvak direct als communicatie middel kon toepassen. Destijds besloot ik om naast mijn tekenvak ook de opleiding persoonlijk begeleider,( MMZ) te gaan doen. In 2013 ben ik geslaagd en heb een korte tijd als inval kracht bij Zozijn gewerkt, daarnaast werkte ik in mijn eigen praktijk.
Sinds 2014 ben ik mijn praktijk uit gaan breiden met kunstzinnige dagbesteding.
Voor mij is dit een droom die tot werkelijkheid is gekomen. Tekenen heeft altijd een belangrijke plaats in mijn leven gehad. Ik kan middels het tekenen goed reflecteren.Het helend tekenen vergroot mijn bewustzijn wat er toe leidt beter met mijn hoog gevoeligheid om te gaan.

Boom stromingsbeeld

Dit is een tekening van mij, een boom ( 1 van een bomenserie )die ik in een moeilijke periode heb getekend, een stromingsbeeld boom in omgeving.Laten stromen, verdriet laten komen en gaan.

Ik ben erg geinteresseerd in de denkwijze van o.a. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os. De nieuwe GGZ waarbij het accent ligt op herstel en het accent  op de eigen  kracht van patient en je verhaal i.p.v. het accent op je aandoening zoals de huidige dsm 5 wordt gehanteerd. Het inzetten van ervaringsdeskundige is een meerwaarde in de hulpverlening.

Zijn boek de DSM 5 voorbij is absoluut een aanwinst naast de huidige GGZ. Mensen zoals Wilma Boevink zijn een grote inspiratiebron voor mij.

Vanaf september 2016 ben ik mezelf verder aan het ontwikkelen tot ervaringsdeskundige. Ik start met werkzaamheden op vrijwillige basis bij Ixta noa . Ik heb inmiddels de basis training voltooid en heb mijn contract ervaringsdeskundige getekend in januari van dit jaar.

Ixta noa

Er komen in de loop van de tijd meerdere trainingen, binnenkort doe ik de training inloop voor praktijkhuis Ixta noa in Zutphen.  Mijn wens is de wrap te volgen en zelf mensen daarmee te begeleiden.